Page 124 - ABU-svensk

Basic HTML Version

122
G Ä D D F I S K E T P Å S TA R K F R A MM A R S C H I NO R G E
Gäddfisket på stark frammarsch i Norge
För några år sedan kunde man i en av Norges största tidningar
läsa om ”Vårens vackraste äventyr på Toten”. Man kunde se bilder
på två män som gick och vadade på en översvämmad strandäng.
Hagelbössorna höll de i höfthöjd, färdiga att fyra av. Vidare kunde
man läsa ”Vårens mest spännande äventyr på gädda sker på grunt
vatten med spektakulärt skytte och goda gäddkakor”.
Något av problemställningen förstår jag då gäddan hade spritts till vatten där den tidigare
inte varit. Den kan själv ha vandrat dit men även satts ut som hämnd eller bara för att jävlas.
Här hade röding- och öringfiskaren fiskat sina ädla fiskar i många år, men så plötsligt en dag
hugger det till rejält och vips var wobblern borta. Linan kapad rakt av och favoritwobblern
som fångat så många öringar var historia. Vad sker? Svaret kom snart. Gäddan hade
etablerat sig i vattnet.
Gäddan är ingen främmande fisk utan har alltid varit ett naturligt inslag i många norska
vatten. Några av dem tillhör de bästa du kan finna i Skandinavien. Till exempel Øyeren och
Steinsfjorden, liksom i delar av Norges längsta älv Glomma samt i Haldenvassdraget som
håller många fina sjöar med riktigt stora gäddor.
Intresset för sportfiske efter gädda i Norge ökar snabbt vilket man kanske skulle uppleva
som ett problem men när det gäller gädda är det tvärtom. Gäddan kommer i centrum. De
som växer upp idag har en helt annan syn på sportfiske. De har insett att för att behålla
ett bra gäddfiske måste man idka catch and release. De använder avkrokningsmatta att
lägga gäddan på och har de rätta tängerna för att skonsamt lossa krokarna. Innan de sätter
tillbaka gäddan i sitt rätta element väger, mäter och fotograferar de den och med ett leende
på fångstmannens läppar. Genom att sätta tillbaka gäddan får den chansen att växa sig ännu
större samt producera avkommor.
För många arter som lax, öring och röding finns det bestämmelser om minimimått samt
fångstbegränsning. Däremot har det aldrig funnits några regler för gäddan men på det om-
rådet börjar saker och ting att ske. I delar av Glomma och Øyeren är det från och med 2012
inte längre tillåtet att avliva gäddor över 80 centimeter och man har satt en fångstbegräns-
ning, så kallad "bag limit" på två gäddor. Och gäddor som avlivas ska göra det för att ätas.
I annat fall ska de sättas ut levande. Liknande regler har man idag även i några vatten i
Østfold som ligger på den sydligaste gränsen till Sverige.
2011 fångade Petter Støttum en riktig supermadam i Øyeren. Den vägde 18,74 kilo men
hade bara en längd om 126,5 centimeter. En riktig tjockis med andra ord. I skrivandets stund
är den ännu inte godkänd som nytt norskt rekord, men det blir den säkert. Gäddan togs på
trolling och betet var en wobbler.
En sådan här stor gädda är unik men det som gör det hela ännu mer unikt är vetskapen
om att den fortfarande simmar i Øyeren. Och som Petter sa; ”Det var helt fantastiskt att se
när den simmade tillbaka i vattnet igen”. Den här gäddan ska med andra ord vara glad att
den fångades av Petter och inte av en ”gammalmodig” fiskare som garanterat hade slagit
ihjäl den.
Det är inget tvivel om att gäddan i Norge är i färd att skaffa sig ett bättre rykte än
”skräpfisk”, som den tidigare haft.
Nu är det viktigt att norska sportfiskebutiker följer upp det ökande intresset för gäddan
och törs satsa på den utrustning som passar gäddfiskare, men som idag oftast saknas.
Foto: Rudolf Svensen, www.uwphoto.no